Tere armsad sõbrad. Olete kindlasti sellest kuulnud ja loodetavasti ka maitsnud meie meierei kullavara Esna juustu. Oma siidiselt pehme tekstuuri ja õrna maitsega juust sobib suurepäraselt salatitesse, suppidesse, bruchettale ning paljudesse roogadesse, kus ta oma maheda maitsega suus sulades elamusi loob. Esna juust koosneb oma olemuselt pehmetest toorjuustu ribadest, millel on õhkõrn pealispind, mis ka supis veel ei sula, kuid suus küll. Selle maitse ei domineeri, kuid lisab suurepäraseid nüansse nii maitse- kui tekstuuri poolest. Just seetõttu on see paljude tippkokkade ja restoranide ning gurmaanide lemmik. Valmistame seda käsitsi, värskest kodumaisest toorainest, siin Esna külas Järvamaal.
Kas olete kuulnud Esna Juustu sünni-lugu? Kalamatsi Meierei kõige erilisem juust, mida kuskil mujal maailmas ei toodeta on üsna tavapäratu algusega. Just nagu paljud suured avastused, andis ka Esna juust endast esmalt märku ‘’kogemata’’. Nimelt oli meie perenaine Aita ühel hilisõhtul meiereis piima katla kõrval kogemata magama jäänud ning hommiku üllatuseks oli sündinud midagi üsna eripärast: mahe ja pehme juust, mille maitse ja õrnus meid ükskõikseks ei jätnud. Pärast aasta pikkust täpse retspti välja töötamist ning katse-eksitus meetodit, saime lõpuks valmis Esna Juustu tema tänapäevases täiuses, püsides koos, kuid sulades suus. Nõnda olimegi loonud midagi uut ja eripärast meie oma Eesti toidukultuuris.
,, ,,See on uskumatult hea! Ma ei ole midagi seesugust enne proovinud, see on väga muljetvaldav. Ületas kõik ootused, mis mul olid!’’ - nõnda kiitis ja märkas Esna Juustu erilisust ka maailmakuulus telekokk Tareq Taylor, kes meil mõne aasta eest külas käis ning meie talu, meierei ning toodetega tutvus. Vaata ka Tareqi lithsat retsepti, kuidas nautida Esna juustu peedi ja kadaka-vinagretiga: https://youtu.be/VJ5jI4JLBbM?t=1319