Paneer - India praejuust on valmistatud lehma-ja kitsepiimast ning kitsepiimavadakust. Lõigatav, saab pruunistada pannil, sobib nii soolastesse kui magusatesse toitudesse. Üllatavalt põhjamaine juust India köögist.
Paneer vürtsikas karrikastmes (Butter Paneer Masala)

Kui oled karrisõber, kuid seni lihata variantidele viltu vaadanud, siis paneerist võib saada su uus lemmik. Ent kui teravad maitsed pole meeltmööda, vähenda retseptis ingveri ja tšilli koguseid –teised ained suulage ei ohusta.

4­le

200­-250 g Kalamatsi paneeri

4-5 keskmist tomatit

1 suur sibul

3 küüslauguküünt

1,5 tl peeneks hakitud ingverit

1 loorberileht

1 kaneelikoor

1 tl vürtsköömneid

3­-4 sl võid

2 tl või maitse järgi punast tšillipulbrit

1­-2 rohelist tšillit

1/2 tl garam masala maitseainesegu

1 tl koriandripulbrit

100­-150 ml koort

soola, mett

2 sl värsket koriandrit

Tükelda ja püreesta tomatid. Kuumuta pannil õli ja lisa loorber, kaneelikoor ja vürtsköömned. Haki sibul, ingver ja küüslauk peeneks või püreesta köögikombainis. Lisa pannile või ja kuumuta sibulapastat kuni see muutub kuldseks. Kalla juurde tomatipüree ja hauta keskmisel kuumusel vahepeal segades, kuni peaaegu kogu vedelik on aurustunud ehk u 15-­20 min. Nüüd lisa tšillipulber, garam masala ja koriandripulber (võid asendada ka 1-­1,5 tl punase karripastaga) ning kuumuta segades 2-3 minutit. Lõika tšillikaunad pikkupidi ribadeks (kui kardad teravust, eemalda seemned), lisa kastmele. Seejärel vala kastmele nii palju koort, et see jääks soovitava paksusega.
Vajadusel maitsesta soolaga. Kui tomatid on hapud, võid vajada ka pisut mett või suhkrut. Lõpuks tõsta kastmesse kuubikuteks lõigatud paneer ja värske hakitud koriander, sega ettevaatlikult ja kuumuta veel mõned minutid, et juust jõuaks maitsestuda. Kõrvale söö aurutatud riisi või India leiba naani.


Paneer koduse marjakisselliga

Kuna paneeri tekstuur meenutab kohupiimavormi, ei keela keegi seda süüa ka magustoiduks.

2­le

1 pakk Kalamatsi paneeri

1­2 peotäit (külmutatud) marju

u 5 dl meelepärast marjamahla

1 sl kartulitärklist

suhkrut

Kaunistamiseks marjajahu

Kuumuta mahl ja marjad keemiseni. Sega tärklis väikese sortsu külma mahla või veega. Nirista segu ühtlase joana kuuma kisselli, sega. Lase keema tõusta, et kissell pakseneks. Tükelda paneer. Soovi korral pruunista. Sobib süüa nii soojalt kui jahtunult.