Praejuust on Eesti esimene segupiimatoode – valmistatud lehma- ja kitsepiimast. Juust on hea enne serveerimist pruunistada pannil või grillida. Sobib nii soolaste toitu juurde kui ka moosiga. 
Värske salat pekaanipähklite ja praejuustuga

Veidi Waldorfi salatit meenutav kooslus, kus saavad kokku pähklid, puuviljad, vürtsikas sinep ja hamba all mõnusalt kriuksuv Kalamatsi praejuust.

2 portsu

1 pakk Kalamatsi praejuustu

2 peotäit lambasalatit

1 õun

1 pirn

1 porgand

4­-5 redist

väike peotäis pekaanipähkleid

külmpressitud oliiviõli

õuna­ (või valge veini) äädikat

mett

teralist sinepit

Eemalda õuna südamik, poolita õun ja lõika õhukesteks viiludeks. Poolita ja viiluta ka pirn. Porgand vajadusel koori ja lõika peenikesteks pulgakesteks (julienne). Viiluta redised. Tõsta salat taldrikutele, lisa tükeldatud puu- ja köögiviljad. Kaunista tervete ja hakitud pähklitega. Grilli praejuust sütel või grillpannil. (Piisab ka praadimisest.) Kastmeks sega kokku 3 osa õli, 1 osa äädikat, 1 tl sinepit ja maitseks veidi mett. Vala kaste salatile, tõsta juurde praejuust ja söö kohe.